5 pomysłów na szkolny lunchbox

3012

– Śniadaniówki powinny być proste, szybkie, smaczne i zbilansowane. Nie chodzi o to, żeby rodzic wstawał o piątej rano i od samego rana smażył, piekł i wspinał się na wyżyny kulinarnych umiejętności – mówi Marta Bobrek, psychodietetyczka z Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Specjalnie dla naszych Czytelników przygotowała pięć pomysłów na szkolne pudełka śniadaniowe.

Fot. Freepik.com

Przygotowanie zbilansowanej śniadaniówki dla dziecka to klucz do zapewnienia mu energii, koncentracji i zdrowego rozwoju. Ważne, aby każdy posiłek zawierał odpowiednią ilość białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów oraz świeżych warzyw i owoców.

Między godziną 8.00 a 14.00 dziecko jest w swojej pracy, czyli przedszkolu i szkole. W tym czasie musi być najbardziej wydajne. Dlatego tak ważne jest, żeby drugie śniadanie podtrzymywało jego energię, pomagało w skupieniu na nauce i innych obowiązkach.

– Dobrze dobrana śniadaniówka nie tylko zapewnia wartości odżywcze, ale też motywuje dzieci do zdrowych nawyków żywieniowych – podkreśla Marta Bobrek. – Unikajcie cukrów prostych i wysokoprzetworzonej żywności, stawiajcie na różnorodność i naturalne składniki. Dajcie też dzieciom dobry przykład i sami sięgajcie po zdrowe jedzenie. Wybierajcie pełnoziarniste pieczywo, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, kasze. Dobre tłuszcze to orzechy, nasiona, awokado i masło orzechowe, ale takie bez dodatku cukru i soli. Takie tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu hormonalnego dziecka. Oczywiście do tego dodajemy owoce i warzywa, bo nie tylko są źródłem witamin, minerałów i błonnika, ale też dzięki nim w pudełku jest kolorowo. A gdy już szykujecie lunchbox dla dziecka, skorzystajcie z okazji i zróbcie drugi dla siebie – podpowiada rodzicom ekspertka DCZPDM w Lubinie.

Fot. Freepik.com

Konsekwencja rodziców w szykowaniu zdrowych śniadaniówek jest kluczowa, nawet jeśli na początku może to być trudne. Dziecko może początkowo przynosić nieruszone posiłki, ponieważ przyzwyczajenie do słodyczy i niezdrowych przekąsek jest silne. Ważne jest jednak, by nie rezygnować i stopniowo wprowadzać zdrowe zamienniki, pokazując dziecku, że taki sposób odżywiania to norma. Cierpliwość i konsekwencja przyniosą efekty – dziecko z czasem zacznie akceptować nowe smaki i nawyki, co pozytywnie wpłynie na jego zdrowie i rozwój. Ważne, aby dawać dobry przykład i rozmawiać z dzieckiem o korzyściach płynących z jedzenia zdrowych produktów.

A oto pięć pomysłów na pyszne śniadanie w pudełku:

PONIEDZIAŁEK

  • Kanapki: pełnoziarniste pieczywo z pastą z awokado i jajkiem
  • Warzywa: plasterki marchewki, papryki i ogórka
  • Owoce: kilka plasterków jabłka i winogrona
  • Dodatki: małe pudełeczko z hummusem do maczania warzyw

Kanapki z pastą z awokado i jajkiem

  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • dojrzałe awokado
  • jajko na twardo
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado obierz, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Nałóż pastę z awokado na jedną kromkę chleba, dodaj plasterki jajka, przykryj drugą kromką.

WTOREK

  • Pełnoziarnista tortilla z kremowym serkiem, sałatą, szynką z indyka i serem
  • Warzywa: pomidorki koktajlowe
  • Owoce: mandarynka
  • Dodatki: garść orzechów lub pestek słonecznika

Tortilla z indykiem, serkiem i warzywami

  • pełnoziarnista tortilla
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 2 plasterki szynki z indyka
  • garść liści sałaty
  • plasterek żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Rozsmaruj serek na tortilli.
  2. Nałóż szynkę, ser i sałatę.
  3. Zwiń tortillę ciasno i pokrój na kawałki.
Fot. Pexels.com

ŚRODA

  • Jogurt naturalny: z dodatkiem miodu i świeżych malin
  • Granola: osobno spakowana, aby dziecko mogło dodać ją do jogurtu przed jedzeniem
  • Owoce: kawałki banana
  • Dodatki: plasterki sera żółtego i małe krakersy pełnoziarniste

Jogurt z granolą i malinami

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu (opcjonalnie)
  • garść świeżych malin lub innych owoców
  • 3 łyżki granoli

Przygotowanie:

  1. Jogurt przełóż do pojemniczka, opcjonalnie dodaj miód.
  2. Maliny umyj i dodaj do jogurtu.
  3. Granolę spakuj osobno, aby dodać ją bezpośrednio przed jedzeniem.

CZWARTEK

  • Naleśniki pełnoziarniste: posmarowane masłem orzechowym
  • Owoce: borówki i plasterki gruszki
  • Warzywa: słupki marchewki i rzodkiewki
  • Dodatki: kubeczek z sosem jogurtowym (np. z dodatkiem cynamonu)

Naleśniki z masłem orzechowym

  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka oleju roślinnego
  • masło orzechowe (naturalne)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i olej, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni, aż będą złociste z obu stron.
  3. Gotowe naleśniki posmaruj masłem orzechowym i zwiń w ruloniki.

PIĄTEK

  • Omlet: małe omleciki z warzywami (np. szpinak, papryka, cebula)
  • Warzywa: słupki papryki i pomidorki koktajlowe
  • Owoce: jabłko pokrojone na kawałki
  • Dodatki: kilka orzechów lub suszone owoce (np. morele)

Omlet

  • 2 jajka
  • garść posiekanego szpinaku
  • 1/4 papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/4 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Roztrzep jajka w miseczce, dodaj szpinak, paprykę, cebulę oraz przyprawy.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż małe omleciki, formując je łyżką – możesz użyć foremki do ciastek, aby nadać im ciekawy kształt.
  3. Smaż z obu stron na złoty kolor.



POWIĄZANE ARTYKUŁY