W kręgu tradycji i kultury

128

W Regionalnym Ośrodku Edukacji Ekologicznej w Dziewinie Stowarzyszenie „Aktywny Dziewin” zorganizowało pokaz i degustację potraw regionalnej kuchni staropolskiej, który był jednocześnie podsumowaniem projektu „W kręgu tradycji i kultury”, realizowanego przez stowarzyszenie od czerwca tego roku.

– Uczestnikami tego projektu byli mieszkańcy miasta i gminy Ścinawa, którzy specjalnie na zakończenie całego przedsięwzięcia przygotowali regionalne dania. Nie sposób było wszystkiego spróbować, gdyż stoły uginały się pod ciężarem różnorodnego jadła. Potrawy przygotowywały mieszkanki Dziewina, Dłużyc, Krzyżowej, Dziesławia i Ścinawy – wylicza Mariusz Mostowski prezes stowarzyszenia Aktywny Dziewin.

Wcześniejsze etapy prowadzone w trakcie realizacji tego projektu polegały na zorganizowaniu Nocy Świętojańskiej w Dziewinie, wycieczki do zamku i arboretum w Kórniku, do Muzeum Włókiennictwa w Kamiennej Górze, Bazyliki w Krzeszowie i Domków Tkaczy w Chełmsku Śląskim. Wzięło w nich udział ponad sto osób.

– Nie były to jedne działania wykonywane przez stowarzyszenie w tym roku i nie sposób wymienić wszystkich, bo jak wynika z nazwy, organizacja jest bardzo aktywna. Dodam, że nasze stowarzyszenie wyróżnione zostało w tym roku przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego w Konkursie „zDolne NGO” dla najlepszej organizacji pozarządowej prowadzącej działania na rzecz społeczności lokalnej w roku 2017 – dodaje Mariusz Mostowski.

W spotkaniu udział wzięli również starosta powiatu lubińskiego Adam Myrda, burmistrz Ścinawy Krystian Kosztyła, radni rady miejskiej w Ścinawie, ksiądz proboszcz Daniel Pieprz oraz przedstawicielka starostwa powiatowego w Lubinie i jednocześnie kandydatka do rady powiatu lubińskiego Dominika Chomont-Parzyńska.

Środki finansowe na ten projekt pozyskano w ramach współpracy JST z NGO od samorządu ścinawskiego.


POWIĄZANE ARTYKUŁY