GUS przed świętami policzył jajka

34

Jedna kura znosi przeciętnie 223 jajka. Chociaż ta tendencja utrzymuje się od lat, to jajek jemy coraz mniej. W produkcji kurzych jaj, prym wiedzie Wielkopolska.

materiały prasowe GUS

Podając z Głównym Urzędem Statystycznym – prawie 36% jajek w Polsce, produkowanych jest w województwie wielkopolskim. Drugie miejsce, za to z o połowę mniejszą produkcją (niecałe 18%) należy do województwa mazowieckiego. Pozostałe regiony kraju mają jedynie kilkuprocentowy udział w rynku. Najmniej kurzych ferm znajduje się w województwie opolskim (1,5%).

Cena jajek stopniowo wzrasta. Teraz, kupując jajka na straganie, zapłacimy za nie kilka groszy więcej niż w roku ubiegłym (odpowiednio w 2016 r. – 67 gr, w 2017 r. – 71 gr). Tendencja zwyżkowa zaobserwowana jest także u niosek. Przecięta kura znosiła w 2016 r. 219 sztuk jajek, w 2017 r. – 223 sztuki.

Mimo iż na rynku zwiększa się podaż jajek, z danych GUS wynika, że jemy ich mniej. Na przestrzeni lat, zmiana jest mocno zauważalna. W 2005 roku jadaliśmy ich przeciętnie 215, za to dekadę później, ilość ta wynosi zaledwie 144 jajka na osobę. W 2016 r. zjadaliśmy średnio po 145 jajek.

materiały prasowe GUS

Źródło: materiały prasowe GUS oraz http://kurier.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY