Ekspedycje Smaków w Lubinie, czyli program „Od uprawy do potrawy”

107

Kolejna edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” dobiegła końca. Przez 10 miesięcy zrealizowano w całej Polsce ponad 300 wycieczek edukacyjnych, w których wzięło udział około 8 000 małych odkrywców. Ekspedycje Smaków odbywały się również w sklepie Tesco w Lubinie. W ramach programu nauczyciele mogli skorzystać także ze scenariuszy lekcji oraz założyć w szkole Klub Niemarnowania.

Od września 2016 roku, gdy wystartowała pierwsza edycja, Tesco włączyło kilkadziesiąt swoich lokalizacji do programu „Od uprawy do potrawy”. Od tego czasu Społecznicy – specjalnie przeszkoleni pracownicy sklepów prowadzili „Ekspedycje Smaków”, czyli wycieczki dla uczniów szkół podstawowych z całej Polski. Projekt już od 3 lat realizuje swoją misję edukacyjną w zakresie zdrowego odżywiania, niemarnowania oraz pochodzenia żywności. Do realizacji projektu zaangażowali zostali patroni honorowi oraz partnerzy merytoryczni: Fundacja Szkoła na Widelcu, Funiversity oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

Do trzeciej edycji programu zgłosiło się prawie 700 grup z całej Polski, co przekraczało dwukrotnie liczbę dostępnych miejsc na „Ekspedycję smaków”. Podczas wycieczek uczniowie przy sklepowej półce mieli okazję poznać nowe smaki, dowiedzieć się więcej o pochodzeniu żywności, zdrowym odżywianiu oraz niemarnowaniu jedzenia. Była to też szansa na poznanie tajników funkcjonowania sklepu – działania kas oraz zajrzenia na zaplecze. Wszystko to odbywało się w formie ciekawej i wciągającej gry terenowej na terenie sklepu.

Istotnym elementem programu były także Kluby Niemarnowania, w które włączyło się w minionym roku około 1 300 uczniów. Dzieci wraz z opiekunami realizowały działania mające na celu ograniczenie skali wyrzucanej żywności, zaczynając właśnie od szkolnych korytarzy. Do 65 założonych klubów trafiła również dedykowana gra planszowa „Zakupowe Mistrzostwa”.

W zaprojektowanej przez Tesco grze uczniowie wcielają się w pomocników kuchennych i zostają wysłani na misję zebrania produktów na obiad. Ich zadaniem jest poruszanie się po planszy i jak najszybsze uzbieranie wszystkich niezbędnych składników przy jak najmniejszej liczbie niepotrzebnych produktów. Jest to idealna gra edukacyjna – ułatwia ona nie tylko zakorzenienie dobrych nawyków zakupowych wśród najmłodszych, ale pokazuje również, że racjonalne żywienie bez marnowania potrafi być zabawą każdego dnia.

Dzięki Klubom dzieci wzbogacały się o wiedzę z zakresu m.in. odpowiedzialnych zakupów czy aktywnego spędzania czasu:

W bieżącym roku szkolnym dzieci wykonywały zadania uczące ich m.in. racjonalnego odżywiania, odpowiedzialnych zakupów i aktywnego spędzania czasu

– podsumował swoją aktywność „Klub Rozsądnych Jadłożerców”

Klub „Witaminki 123” może pochwalić się ciekawymi działaniami praktycznymi:

Zorganizowaliśmy wspólne przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw z produktów od naszych rolników. Późną wiosną, gdy już warzywa wyrosły na grządce, złożyliśmy wizytę w małym gospodarstwie w naszej miejscowości.

Na stronie programu dostępne są darmowe scenariusze lekcji, które mają na celu uatrakcyjnienie zajęć związanych z tematyką zdrowego odżywiania oraz zainteresowanie nią uczniów. Każdy scenariusz lekcji zawiera propozycje doświadczeń, które ułatwiają zrozumienie omawianych zagadnień. Ponadto, na stronie programu regularnie pojawiają się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci.

Kolejna edycja programu „Od uprawy do potrawy” w nowej formule rusza już we wrześniu.

Więcej informacji dotyczących Klubów Niemarnowania oraz „Ekspedycji Smaków” można znaleźć na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.

Źródło: Informacja prasowa


POWIĄZANE ARTYKUŁY